Selv om det bare er oktober, er samtlige plasser på neste års sommerleir på Tomm Murstad Sjøleir, som holder til på en øy i Asker kommune i Akershus, revet bort.

Og det på bare få minutter.

- Det tok ett minutt og ni sekunder å fylle den første uken, som var uke to og var mest populær, forteller daglig leder av sjøleiren, Anniken Murstad, til Nettavisen.

Systemet gikk i stå
Onsdag kveld klokken 18 åpnet sjøleiren for påmelding til neste års sommerleir for ungdom.

Alle plassene, totalt 594 plasser fordelt på ni uker, ble revet bort i løpet av 15 minutter og 34 sekunder. Ja, her teller de med sekundene også.

- Det gikk faktisk litt tregere enn i fjor. Nå var pågangen så stor at vi måtte reboote hele systemet. Det var ingen som kom inn og fikk bestilt før det var gått 2 minutter og 12 sekunder, sier Murstad.

I fjor gikk derimot alt på skinner, og da var alle sommerleirplassene bestilt i løpet av tre minutter og 34 sekunder.

- Så årets tall er nesten litt misvisende. Jo mer press og større pågang, jo tregere går bestillingen, sier hun.

- Vi har truffet riktig
- Men hvorfor er denne sommerleiren så vanvittig populær?

- Vi har truffet en riktig greie. De har det veldig gøy ute hos oss tror jeg, og vi har det også gøy. De lærer noe samtidig som de er her, og de blir kjent med masse nye barn, sier Murstad.

Hver eneste sommer siden 1960 har Tomm Murstad Sjøleir tatt imot barn i aldersgruppen 10 til 15 år til øya Høyerholmen.

Hun forteller at interessen for sjøleiren har økt de siste årene.

- Populæriteten har bare økt og økt. Det har alltid vært populært, men de siste årene har vi merket at det har blitt mer og mer populært, sier hun.

Kurs og magerister
Murstad ramser opp alt de gøye deltakerne får gjøre på leiren:

- De lærer å seile, kjøre båt, stå på vannski, wakeboard og kneeboard. De kjører rumperistere, mageristere og banan som henger etter en båt. I tilegg har vi badeland, trampoline på land, sandvolleyballbane og en liten klartrevegg, forteller Murstad.

Alle nykommere må også delta på et kurs, der de blant annet må lære seg sjøvettreglene.

- De må kunne de 10 sjøvettreglene før de drar hjem, og har en time teori før de har en skriftlig prøve. For å få et sjøvettdiplom, må de også kunne legge inntil med båt, som er en kunst i seg selv. De må også kunne knyte fire knuter, så de kan fortøye en båt - og de må kunne svømme, men det kan de før de kommer hit, sier hun.

I tilegg drar grupper på overnattingstur til en annen øy, der de griller og lærer å seile en større båt.

- Hoveddelen av de som deltar kommer fra Oslo, Asker og Bærum, men heldigvis kommer de land og strand fra ellers også. Det kommer også noen fra det store utland, sier Murstad.

345 på venteliste
Men selv om man ikke var så heldig å få leirplass i løpet av de femten minuttene onsdag kveld, kan det fortsatt være en mulighet.

Det er nemlig ventelister, selv om også de er lange.

- For de som har glemt å melde seg på, er det fortsatt mulig å sette seg på ventelister. Noen av ukene har korte ventelister, men andre er det verre med. En av ukene har 345 personer på venteliste, sier Murstad.

Leiren varer fra mandag til søndag, og tar imot ungdommer i skolens sommerferie, fra den 20. juni til 21. august.